اختلالات عصبی رشدی از جمله اختلالاتی هستند که در آن رشد مغز و دستگاه عصبی مرکزی در دوران رشد (به احتمال زیادی جنینی) مختل شده است. این اصطلاح به مجموعه اختلالاتی گفته میشود که همزمان با جریان رشد، به روی حافظه، یادگیری و هیجانات فرد تاثیر منفی میگذارند. این اختلالات به شش طبقه اصلی تقسیم میشود. این طبقات شامل اختلال یادگیری خاص، اختلالات ارتباطی، اختلال بیش فعالی، اختلال اوتیسم، معلولیت ذهنی و اختلالات حرکتی هستند. این اختلالات در اوایل زندگی بروز پیدا میکنند و تا آخر عمر با فرد همراه هستند. اما میتوان با آموزش کودک را برای داشتن زندگی با کیفیتتر آماده کرد. مشاوره و روانشناسی برای تشخیص این اختلالات و درمان آنها ضروری است. برای دریافت مشاوره کودک کلیک کنید.
مبنع: اختلالات عصبی رشدی و انواع آن
اختلالات عصبی رشدی
اختلالات عصبی رشدی مجموعه اختلالاتی هستند که روند رشد مغز و دستگاه عصبی در آن به خوبی انجام نمیشود. مغز بخش فرمان دهنده به اعضای بدن است. در نتیجه رشد ناکافی مغز تمام کارکردهای بدن با اختلال رو به رو میشود. دستگاههای اعصاب بدن فرمانها را از مغز به بدن میرسانند، اختلالات عصبی رشدی با تاثیر در این دو بخش هیجان، یادگیری، رشد فرد و حافظه را دچار اختلال میکند. در ادامه این مقاله هر کدام از این اختلالات را توضیح می دهیم.
اختلال یادگیری خاص
اختلال یادگیری خاص به مجموعه نشانه هایی گفته می شود که بر جنبههای مختلف توانایی کودک مثل خواندن و نوشتن تاثیر میگذارد. شدت و میزان یادگیری این کودکان با توجه به شدت اختلال توسط متخصص مشخص میشود. اختلال در حافظه، توجه، توانایی هماهنگی اطلاعات و .. بر اساس سطح هوش و سن کودک تعیین میشود.
اختلالات عصبی رشدی | اختلال نقص توجه یا بیش فعالی
از دیگر اختلالات عصبی رشدی اختلال نقص توجه یا بیش فعالی است. به طور کلی دو نشانه اصلی این اختلال تقص در تمرکز و توجه و رفتارهای تکانشگری است. بر اساس آمار منتشر شده در سال 2015 تعداد بیش فعالی بیشتر در پسران ردیابی شد و با بالارفتن سن شدت بیماری در آنها کاهش پیدا کرد. از جمله علائم این اختلال میتوان به بی توجهی، حواس پرتی و بی نظمی اشاره کرد. برای تشخیص این بیماری باید این نشانه ها قبل از 12 سالگی وجود داشته باشند. در زندگی این کودکان مشکلاتی چون افت تحصیلی، طرد شدن توسط اطرافیان، تضادجویی و اختلالات ارتباطی وجود دارد که با دریافت مشاوره کودک خانوادهها میتوانند تا حد قابل قبول از شدت این نشانهها بکاهند. برای آشنایی بیشتر با اختلال بیش فعالی کودکان کلیک کنید.
اختلالات حرکتی
در اختلال حرکتی، کودک نمیتواند فعالیتهای حرکتی روزانه خود را به راحتی انجام دهد. این کودکان نمیتوانند از ابزار مختلف به راحتی استفاده کنند. همچنین این کودکان مراحل حرکتی و رشدی مانند نشستن، چهار دست و پا رفتن و راه رفتن را دیرتر از دیگر کودان آغاز میکنند. این اختلال در سه دسته اختلال هماهنگی رشدی، اختلال رفتار کلیشهای و اختلال تیک تقسیم بندی میشود. برای آشنایی با اختلالات هماهنگی رشدی کلیک کنید.
اختلالات عصبی رشدی | اختلال ناتوانی ذهنی
حتما عنوان معلولیت ذهنی به گوش شما هم خورده است. معلولیت ذهنی اختلالی است که کودک در طی جریان رشد خود دچار نقصهایی میشود. این نقصها عملکرد ذهنی (استدلال، حل مسئله، برنامه ریزی و غیره) و عملکرد اجتماعی و عملی (ناتوانی در مسئولیتهای اجتماعی یا استقلال داشتن) را دچار اختلال میکند. عقب ماندگی ذهنی در یک طیف گسترده با شدتهای متفاوت طبقه بندی میشود. این طیف شامل عقب ماندگی خفیف، عقب ماندگی متوسط، عقب ماندگی شدید و عقب ماندگی عمیق میباشد. هر کدام از این چهار دسته علائم و پیامدهای گوناگونی دارند.
اوتیسم
اختلال طیف اوتیسم در زیر مجموعه اختلالات عصبی و رشدی دسته بندی میشود. کودکانی که دچار اختلال اوتیسم هستند دچار انزوای اجتماعی هستند. این کودکان نمیتوانند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند. در جریان رشد، رشد کلامی و مهارتهای ارتباطی آنها با اختلال مواجه شده است. کسانی که به اوتیسم مبتلا هستند یک دسته رفتار، علایق و فعالیتهای تکراری و محدود دارند. نشانههای این اختلال در سنین مختلف و میزان رشد او بسته به شدت اختلال متفاوت است. این اختلال بیشتر در مردان و پسران شیوع دارد. یکی از دلایل بروز آن می تواند عدم پاسخدهی هیجانی از سوی مادر باشد. خانوادهها با دانستن نشانههای این اختلال زودتر آن را تشخیص میدهند. هر چه تشخیص و درمان زودتر اتفاق بیافتد نتیجه بهتری دریافت خواهد شد. برای آشنایی با علائم و نحوه درمان اختلالات طیف اوتیسم کلیک کنید.
نکات مربوط به اختلالات عصبی رشدی
در این مقاله به چیستی اختلالات عصبی رشدی اشاره کردیم. اختلالات عصبی رشدی مجموعه اختلالاتی هستند که در طی جریان رشد به روی مغز و دستگاه اعصاب تاثیر میگذارند. این اختلالات در شش دسته طبقه بندی میشوند که به اختصار به مطالعه هر دسته پرداختیم. درمان این اختلالات از سنین پایی تر نتیجه بهتری خواهد داشت. درمان نشدن این اختلالات در بزرگسالی منجر به پیامدهای گسترده ای می شود. اگر گمان می کنید فردی از اطرافیان شما علائم یکی از اختلالات عصبی رشدی را دارد برای درمان از کمک روانشناس بهره بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
سیر اختلالات عصبی رشدی به چه صورت است؟
این اختلالات از بدو تولد وجود دارند. معمولا در سنین قبل از مدرسه بوجود می آیند اما در زمان رفتن به مدرسه علائم آن بارز تر می شود. با تشخیص هر چه سریع تر و آغاز درمان نتیجه بهتری دریافت می شود.
مبنع: اختلالات عصبی رشدی و انواع آن
:: برچسبها:
اختلالات عصبی رشدی و انواع آن ,
:: بازدید از این مطلب : 195
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0